Zbog komplikovane procedure u organskoj proizvodnji, zemljoradnici nisu mnogo zainteresovani za proizvodnju jaja bez upotrebe koncentrata. Iako su jaja iz organske proizvodnje skuplja od onih na farmama, samo malobrojni koji se time bave u Srbiji, nameravaju da uvećaju posao. U Austriji su takva jaja na drugom mestu po potrošnji kada je reč o organskoj hrani. Porodica Grujičić je pre nekoliko godina napustila život u gradu. Iz Valjeva se preselila u selo da bi započela organsku proizvodnju hrane. Gaje krompir, žitarice i koke u čijim jajima nema agrohemije. Sama organska proizvodnja znači da u proizvodnji tih žitarica nisu korišćeni ni mineralna đubriva ni bilo kakvi pesticidi. Dobijamo potpuno zdravu hranu koju jedu koke i kao krajnji proizvod dobijamo organsko jaje, kaže Rada Grujičić iz Žabara kod Valjeva.
Zbog komplikovane procedure u organskoj proizvodnji, zemljoradnici nisu mnogo zainteresovani za proizvodnju jaja bez upotrebe koncentrata. Iako su jaja iz organske proizvodnje skuplja od onih na farmama, samo malobrojni koji se time bave u Srbiji, nameravaju da uvećaju posao. U Austriji su takva jaja na drugom mestu po potrošnji kada je reč o organskoj hrani.
Porodica Grujičić je pre nekoliko godina napustila život u gradu. Iz Valjeva se preselila u selo da bi započela organsku proizvodnju hrane. Gaje krompir, žitarice i koke u čijim jajima nema agrohemije.
"Sama organska proizvodnja znači da u proizvodnji tih žitarica nisu korišćeni ni mineralna đubriva ni bilo kakvi pesticidi. Dobijamo potpuno zdravu hranu koju jedu koke i kao krajnji proizvod dobijamo organsko jaje", kaže Rada Grujičić iz Žabara kod Valjeva.
Proizvodnju od njive do gnezda kontroliše nadležna sertifikaciona kuća. U jatu je osamdeset rasnih koka koje nose skoro cele godine. Pošto nemaju problema sa plasmanom jaja, na jesen će u jatu biti 700 koka.
Prema podacima Nacionalne asocijacije organske poljoprivrede, u Srbiji sa svim potrebnim papirima samo četiri domaćinstva proizvode organska jaja.
Jaja iz obične proizvodnje koštaju petnaestak dinara a iz organske su skuplja dva pa i tri puta.
"Potrebno je da prođe dve do tri godine period konverzije da bi se ušlo u biljnu organsku sertifikovanu proizvodnju", kaže Nada Mišković iz Nacionalne asocijacija organske poljoprivrede.
Hrana organskog porekla na našem tržištu zauzima deset odsto, u zemljama zapadne Evrope je njen udeo dvostruko veći.